Programma

All Stars

All Stars is een komedie over de zeven spelers van het amateurvoetbalteam Swift Boys 8. ‘Een zevental jonge karakters die langzamerhand begrijpen dat de eeuwigdurende jeugd aan het voorbijgaan is. (...)Op zondag kunnen ze vluchten uit de grote boze wereld en mogen ze ongebreideld jochies zijn. Het voetbalveld, de kleedkamers en de kantine zijn hun wekelijkse vluchthavens,' aldus regisseur Jean van de Velde en producent Rolf Koot in een brief aan de VARA waarin ze hun plannen uit de doeken doen. De serie is een spin-off van de gelijknamige speelfilm uit 1997 en loopt drie seizoenen, van 1999 tot 2001, eerst geregisseerd door Van de Velde en later door Joram Lürsen. Voor de hoofdrollen tekenen bekende acteurs als Daniël Bossevain, Antonie Kamerling, Peter Paul Muller en Isa Hoes, die ook in de film hun opwachting maakten. Ze vertolken uiteenlopende karakters, van de filosofiestudent met een rijke vader en de Surinamer die beroemd wil worden tot de notoire rokkenjager met zwangere vriendin en de werkeloze elektricien. Wat ze bindt is het voetbalveld, waar ze al sinds ze ‘efjes' waren elke zondagochtend staan.

De serie is succesvol en wordt meerdere keren herhaald. In 2010 wordt bekend dat er een vervolg op de film All Stars zal komen, met de titel Old Stars. De VARA is opnieuw co-producent. All Stars 2: Old Stars gaat op 13 oktober 2011 in première.

De VARA is co-producent van de speelfilm uit 1997, die ruim 300.000 bezoekers trekt. Voordat de omroep daartoe beslist vinden er wel meerdere lezingen plaats. De VARA wil in eerste instantie niet in de productie participeren, omdat ‘de personages te plat zijn, de vrouwenrollen zwaar stereotype en omdat de film de valkuil van de sentimentaliteit niet weet te vermijden.' Uiteindelijk gaat de VARA-leiding toch overstag voor de ‘intelligente komedie waarin humor gepaard gaat met een schrijnende ondertoon.' Vanwege de waarschuwing te waken voor clichés, is de Surinamer in het gezelschap dus niet automatisch de beste voetballer en is de vader van de filosofiestudent niet ‘oud geld', maar juist een antiautoritaire hippie uit de jaren zestig.

Als Rolf Koot en Jean van de Velde bij de eerste plannen om een televisie-serie van de film te maken Veronica benaderen, de omroep die ook Flodder op televisie bracht, hangt de VARA al snel aan de telefoon: zij zijn dé omroep om de serie te maken. Robert Kievit in een brief aan Vera Keur: ‘Natuurlijk zal de televisieserie op een aantal fronten anders zijn dan de film: verhalen met een korte spanningsboog, een hoger tempo, thema's die de serie VARA maken.' Hij houdt als eindredacteur ook het perspectief van de VARA-kijker in de gaten. Toch zijn de reacties van de jongens, op bijvoorbeeld asielzoekers of homoseksualiteit volgens scenarioschrijven Robert Alberdingk Thijm niet direct VARA-fähig. ‘Ze zijn niet zoals het hoort, maar zoals de meeste mensen heimelijk denken.' Kievit daarover: 'Een comedy zoals All Stars speelt juist bewust een spel met de vooronderstellingen van de kijker. In de aflevering die we destijds als pilot maakten, Alle Menschen werden Bruder, jutten de spelers niet alleen elkaar maar ook de kijker op in anti-Duitse sentimenten. Niet alleen de verloren WK-finale, maar ook de Tweede Wereldoorlog wordt erbij gehaald. De wending volgt wanneer blijkt dat er geen boomlange Germanen uit de bus komen, maar 'Syndroom van Downse Duitsers'.'

Jean van de Velde zet zijn plannen aan de VARA uiteen in de vorm van tien geboden, zoals ‘eert uw karakter', ‘gij zult uit de werkelijkheid stelen', ‘gij zult ernstig zijn' en ‘gij zult in iedere aflevering ten minste één douchescène met de jongens creëren.' ‘Gij zult niet lollig doen. Dat vind ik vrij cruciaal voor een comedy. De lach ligt niet bij het karakter, maar bij de kijker,' aldus Van de Velde in het boek All Stars - de serie een uitgave van Het Nederlands Scenario.

Het is een serie op de grens tussen drama en sitcom. Reden voor het Gouden Roos Festival in Montreux om All Stars de persprijs voor meest innovatieve inzending toe te kennen. ‘Vanwege een warme en sociale ondertoon en omdat de ingeblikte glimlach ontbreekt,' aldus Trouw in mei 2000. De serie krijgt ook een Zilveren Roos in de categorie sitcom. Jean van de Velde: ‘In iedere aflevering zit een ernstige ondertoon. Met zeven personages kun je alle meningen aan bod laten komen. Dat spelen met invalshoeken bevalt prima. Het geeft de vrijheid controversiële thema's met humor te brengen.'

De comedy wordt, anders dan eerdere VARA-successen als Zeg ‘ns AAA... en Oppassen!!!, waar het studiopubliek lacht om de acteurs in bodkartonnen setting, filmisch benaderd, met scènes op het voetbalveld en in de kantine. In de serie zitten nieuwe bijfiguren, zoals de voorzitter (Jack Wouterse) en de kantinejuffrouw (Katja Schuurman).

All Stars behandelt maatschappelijke thema's - zoals 'Alle menschen werden brüder' en die met een uitgeprocedeerde asielzoeker in de kleedkamer. ‘Alle menschen werden brüder' wint een Emmy Award in de categorie drama. Volgens Bas Heijne in NRC Handelsblad geeft All Stars een beter tijdsbeeld dan menig sociologische studie. Van de Velde daarover: ‘We hebben niet de behoefte pure comedy te maken, maar vinden juist de combinatie tragiek en komedie het interessantst. Daarom is het zaak onderwerpen en situaties te vinden die maatschappelijk hout snijden en er niet enkel op gericht zijn grappige verwikkelingen en verwisselingen te genereren. Geen glazenwassers-en-loodgieters-grappen, maar liever het voetbalveld op zondag in een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers veranderd zien, of een van de karakters tot de Jehova's Getuigen of een ander geloof laten bekeren en dat serieus nemen.'

Lees meer

Reacties en reageren

Bekijk alle reacties

Reageren

Genereren van captcha