Persoon

Wim Kayzer

Wim Kayzer (Den Haag 1946) is presentator, documentairemaker en schrijver. In 1971 treedt hij in dienst bij de VARA-radio als verslaggever. Hij wordt vooral bekend als presentator van Z.I.. Samen met o.a. Hedda van Gennep maakt hij in 1977 de documentairereeks Voorwaarts en niet vergeten. Kayzer is een socialistische hardliner die vaak in botsing komt met het bestuur van de VARA. Zo heeft hij in de jaren zeventig tal van aanvaringen met voorzitter André Kloos. Maar ook collega's moeten het ontgelden. In het openbaar spreekt hij zich negatief uit over o.a. Frits Bom. In de uitzending van 3 september 1983 noemt hij -als klap op de vuurpijl- de redactieleden van Achter het Nieuws klootzakken. Kayzer besluit te vertrekken omdat, volgens eigen zeggen, het werken hem door de VARA onmogelijk wordt gemaakt. De VPRO wordt zijn nieuwe thuishaven.

Wim Kayzer wordt op 17 oktober 1946 geboren in Den Haag. Na zijn middelbare schooltijd gaat hij studeren in Groningen. In zijn studentenstad komt hij vanaf 1968 te werken bij persbureau Tammeling. Drie jaar later stapt hij over naar de VARA om verslaggever voor de radio te worden.

Onder regie van Hedda van Gennep presenteert Wim Kayzer in 1977 de negendelige documentairereeks Voorwaarts en niet vergeten. De geschiedenis van het socialisme en de arbeidersbeweging wordt daarin verteld aan de hand van getuigenissen van gewone arbeiders en hun vrouwen. De verhalen ademen een sterk klassenbewustzijn uit dat nog eens wordt aangezet door de verbindende teksten die Kayzer uitspreekt vanuit een zaaltje waar de sfeer van opstandige volksvergaderingen hangt. Zijn conclusie na acht delen is dat ‘we voorwaarts zijn gegaan, dat zeker, maar ontzettende hard schieten we nu ook weer niet op'.

Vanaf 1974 wordt hij presentator en verslaggever bij het journalistieke radioprogramma Z.I.. Samen met Aad Bos wordt hij gezien als de dragende kracht van het programma. Hij maakt daar tal van reportages en documentaires. Samen met zijn partner Toni Bouwmans maakt hij in 1979 de geruchtmakende reconstructie van een moordzaak die beter bekend staat als ‘de zaak Annie E.'. In 1979 wint Z.I. de zilveren Reiss-microfoon voor het beste radioprogramma. De jury ziet het programma als een enclave van kwaliteitsradio gezien waarin informatie niet altijd onderbroken wordt door muziek. Bij de uitreiking zegt Kayzer:

‘Juist voor de VARA is het van levensbelang om niet mee te doen aan de ratrace om de gunst van de luisteraar, wie dat ook weze moge, via James Last, Middle of the Road en steeds meer verbrokkelende en verwaterende informatie (...) Wie joelt er nog als VARA's hete luchtballon opstijgt van het familiefeest? De familie komt nauwelijks meer bij elkaar. En als ze elkaar ontmoeten, liggen ze rollend over de vloer. De ballon van de eendracht is leeggelopen.'

Radiodirecteur Piet van der Ende is niet te spreken over Kayzers openbare kritiek op de VARA. Daar blijft het echter niet bij. In 1980 uit Kayzer, tegen de afspraken in, ook kritiek op zijn voormalige Z.I.-collega Frits Bom. Van der Ende neemt hem dat niet in dank af omdat zij tijdens een vergadering na zijn uitspraken bij de prijsuitreiking overeengekomen zijn niet meer publiekelijk kritiek te leveren op collega's en de VARA. Kayzers verslechterende verstandhouding met de VARA en zijn superieuren komt in 1983 tot een hoogtepunt. Tijdens de uitzending van 23 april wordt het programma regelmatig onderbroken door flitsen van het WK Hockey voor vrouwen in Kuala Lumpur. Kayzer laat meerdere keren tijdens de uitzending weten zeer geïrriteerd te zijn. Ook benadrukt hij dat het bijzonder vreemd is dat het VARA-bestuur akkoord is gegaan met deze gang van zaken. Nadat Kayzer in een latere uitzending besluit een stiekem opgenomen gesprek met de aangeschoten en zeer platvoerse taal sprekende Fokker-directeur Frans Swarttouw integraal uit te zenden is zijn en Z.I.'s positie niet langer houdbaar.

In 1983 vertrekt hij naar de VPRO waar hij met zijn karakteristieke ooglap een aantal bijzondere programma's maakt: o.a. Het Onderhoud (1984), Nauwgezet en wanhopig (1989) en Een schitterend ongeluk (1993). Ook heeft hij twee romans geschreven.

Lees meer

Reacties en reageren

Bekijk alle reacties

Reageren

Genereren van captcha

Gerelateerde personen